Dark-frames i.f.v. temperatuur en belichtingstijd.
Doel van de test:
Waarom deze test?  Nagaan wat de invloed is op de 'hot-pixels' i.f.v. de belichtingstijd en functie van de temperatuur van de CCD-chip.
Gebruikte software:
Voor deze test werd de QCV2 software gebruikt, ontwikkeld door Dave Allmon
Verloop van de test:
De Connectix b&w quickcam wordt volledig afgesloten zodat een volledig donker (zwart) beeld zou moeten verkregen worden.
In het beeld zullen de pixels en ruis te zien zijn die ontstaan door thermische effecten van de pixels.  Onder invloed van temperatuur iullen de 'celletjes' van de CCD-chip 'vollopen', m.a.w. door temperatuur en de ruis die daardoor ontstaat zal er lading ontstaan in de cellen van de CCD-chip.  Als de belichtingstijd langer wordt is de kans groter dat deze 'defecte' cellen vlugger vollopen en helle witte puntjes vertonen op het beeld.  Door het verlagen van de temperatuur wordt dit proces afgeremd.
Wij gaan nu dus dark-frames nemen (zijn foto's met volledig afgesloten camera), en de belichtingstijd aanpassen + temperatuur van de CCD aanpassen. Zoals u weet wordt de CCD gekoeld met een klein Peltier-element en de temperatuur wordt gemeten met een Pt100 temperatuursensor, die vlak onder de CCD gemonteerd is.
Resultaten
belichtingstijd
60 sec.
30 sec.
10 sec
temperatuur CCD
+ 5°C
0 °C
- 5°C
Conclusie:
  • Er is duidelijk te zien dat bij langere belichtingstijden de hot-pixels contrastrijker worden.  Ook het aantal neemt gevoelig toe bij langere belichtingstijden
  • Bij lagere temperatuur verhoogt de helderheid lichtjes, wij gebruik hier een niet temperatuurgecompenseerde CCD-chip en electronica. Het is dus aan te raden om de temperatuur goed constant te houden tijdens foto-sessies.  Er kan anders een probleem optreden met de darkframes... deze zullen niet meer correct zijn en bijgevolg waardeloos worden.
  • Bij lagere temperatuur vermindert de contrastrijkheid van de 'hot-pixels', bijgevolg kunnen we langere belichtingstijden nemen bij lagere temperatuur.
veolledig beeld ongecomprimmeerd
klick voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld
klik voor ongecomprimmeerd beeld