Eerste foto met gekoelde b&w webcam
Ik heb getracht M1 in beeld te nemen maar is niet gelukt. Vanuit mijn
locatie is het zelfs visueel zeer moeilijk waarneembaar. Ik ga dat de
volgende keer zeker nog eens proberen, we geven niet op!
Dan maar en gemakkelijke nevel geprobeerd: M42. Te groot natuurlijk voor de CCD. Ik heb deze nevel in 2 stukken gefotografeerd en gebruik gemaakt van de UHC-filter wat toch een duidelijk contrastverbetering gaf.
Belichtingstijd 25 sec met gekoelde CCD (-16°C) W=89 en C=254 telkens 20 beelden. Het is wel moeilijk om een goede belichtingstijd te
kiezen. De trapezium zou je moeten belichten met ongev 0.5 sec. terwijl de nevel vlug 20 sec. en meer vraagt.  De belichtingstijd heb ik zo gekozen dat de sterren in het beeldveld juist niet bloomen. Voor de sterren in het beeldveld is het resultaat natuurlijk een sterk overbelichte foto.
De bedoeling is feeling te krijgen met de camera en de software, nog niet direct om goede beelden te maken.
Nu wat tijd vrijgemaakt om ze te bewerken. In bijlage het 'vlugge' resultaat.
Ik ben al tevreden met dit eerste resultaat, nu nog verder de software en fotobewerkingen wat onder de knie krijgen.

Hoe bewerkt ?
Voor de astrofotografen onder ons...  enkele details:
Foto's genomen met QCVE2 software.
Ik had eerst gebruik gemaakt van Darkgen en Astrostack echter bleef het eigenaardige 'visgraatpatroon' nog zichtbaar.
Dan gebruik gemaakt van AstroArt (eerste keer dat ik deze software echt gebruik) voor de darkframe extractie en stacking (manueel).
Van de eerste foto' bovenste deel) kon ik maar 13 foto's gebruiken. Als ik het resultaat zie zou ik het aantal foto's nog moeten opdrijven.
Daarna enkel een low-passfilter toegepast en enkele correcties doorgevoerd met het histogram (contrast/helderheid).
De 2 foto's geexporteerd in JPEG-formaat
(andere formaten geven bij export een kleur ??? - een eigenaardigheidje van AstroArt denk ik)
In Corel-Photopaint de 2 foto's samengevoegd. Dit kan waarschijnlijk ook wel in AstroArt.
selectie van ruwe beelden
Dark-frame
Beeld 1
Beeld 2
Erik Bryssinck - 16-02-2001
Re-processing van de eerste foto M42 - Orionnevel
Na wat extra geoefend te hebben met AstroArt werd de eerste foto herwerkt met uitsluitend Astroart.
welke stappen heb ik gebruikt:
Als je de foto gedetailleerd bekijkt merk je dat er een vaag patroon in de nevel valt op te merken.  Dit heeft zijn oorzaak te zoeken in HF-interferentie op het analoog signaal waar we nog een oplossing voor hopen te vinden.  Met de software kan dit wel verminderd worden, echter nooit volledig weggefilterd worden.  Wie hier een idee of oplossing voor weet, graag een tip!
  • QCV2E-software is freeware en werd geschreven door Dave Allmon. Deze software laat u toe om lange belichtingstijden te kunnen kiezen en op een geautomatiseerde wijze reeksen van foto's te maken.
  • DarkGen is eveneens freewaresoftware geschreven door Dave Allmon en laat u toe om de genomen darkframes af te trekken van de genomen foto's
  • Astrostack is eveneens freeware die werd geschreven door Robert J. Stekelenberg uit Nederland. Deze software laat u toe om beelden te 'stacken'. Met deze bewerking ga je een gemiddelde maken van de foto's van eenzelfde object.  Doel hiervan is de ruis te verminderen, zodoende wordt het uiteindelijk beeld scherper en kan je in een foto-bewerkingssoftware verder bewerken.
  • Astroart is commerciele software en heeft alle functies aan boord om goede CCD-beelden te maken. Tevens zijn er verschillende plug-ins op de website gratis te downloaden. Deze software beschikt eveneens over krachtige filters.
  • Via processing werden de verschillende beelden bewerkt door aftrekken van de darkframe (slechts 1) en een gemiddelde gemaakt van alle beeldjes (13 beeldjes voor bovenste gedeelte en 20 beeldjes voor het onderste gedeelte van M42.
  • Vervolgens werd de Filter 'Median 3x3' toegepast op de resultaten
  • Vervolgens werd een High-pass filter gebruikt
  • Als laatste werd via 'mosaic' de beelden samengevoegd en als optie 'fading' toegepast.
verkleind beeld
vragen? mail me...