Probleem van interferentiepatronen
Bij het bestuderen van de eerste foto's kan je vrij duidelijk een storen patroon opmerken. Dit patroon is volledig willekeurig en is elke foto verschillend.
De oorzaak van deze storende patronen zijn elektrische storingen die zich in het beeldsignaal mengen.  Gevolg is dat deze 'extra ruissignalen de signaal/ruisverhouding van onze beelden enorm achteruit gaan. De zogemaamde detectielimiet vermindert en daardoor gaat ook de reele dynamiek van ons beeld achteruit.  Dit is dus een probleem  dat dringend moet opgelost worden.
Deze storende patronen komen alleen voor bij lange belichtingstijden. Bij planeten, maan, zon- fotografie ga je hier niets van merken daar dit zeer heldere objecten zijn. De
Hoe gaan wij dit trachten op te lossen en wat zou de ooraak hiervan zijn:
De oorzaak is de onvoldoende afscherming van het analoog signaal voordat het door de ADC (analoog digitaal convertor) wordt behandeld.  Bij nader bekijken van de electronica-opbouw merken wij dat in het camera-bolletje het analoog signaal over de lange kabel gaat en pas in de PC-connector wordt omgezet naar een digitaal signaal.  Deze lange kabel kan als een 'antenne' beschouwd worden en kan dus allerhande stoorsignalen uit de omgeving oppikken.
oorzaak:
oplossing:
Een oplossing zou zijn om een beter afgeschermde kabel te nemen of een extra afscherming voorzien over de reeds bestaande kabel en deze aarden.  Dit is vrij omslachtig en geeft nog geen echte zekerheid.
We kiezen voor een drastische ombouw:
De 2 electronicaprinten, het camera-gedeelte en de print uit de PC-connector, worden tesamen in één behuizing geplaatst in een aluminum of een speciale RF-boxje. De afstand die het analoog signaal moet afleggen is dan amper 2 cm en dit dan nog in een volledig afgeschermde box. De kans dat stoorsignalen op het analoog signaal gesuperponeerd worden is dan nihil.
cameraprintje:
analoog signaal vertekt hier over de 1.8m lange kabel
connector-printje:
links onderaan zie je de ADC-chip
Praktische realisatie:
Op de foto's bovenaan merk je dat de kabel met een connector op de print wordt geplugd.  Je kan eenvoudig de connector losmaken van de print. Er zit geen connector op de print zelf. In de dubbelzijdige doorgemetalliseerde print zijn gaatjes voorzien waar juist de 'mannetjes' pinnetjes passen en klemmen. Dus met een mesje een beetje oplichten en de connector verwijderen.
kleurencode:
De gebruikte kleurencode is de typische kleurencode die voor alle componenten wordt gebruikt, zoals weerstanden en condensatoren.
Het  nr: 1  kan je herkennen door een vierkant 'padje' op de print.  Bij de andere printgaatjes is het kopermateriaal rond, voor het nr.1 dus vierkant.
Om de 2 electronicaprintjes te verbinden gaan we volle Cu-draad nemen van AWG24. Deze past juist in de openingen van de print. De printjes worden met de componentenzijde naar elkaar toe gepositioneerd zodat de verbindingsdraadjes praktisch recht-op recht over elkaar staan.  WIj nemen nog voldoende afstand om achteraf nog een dun aluminum plaatje tussen de 2 electronicaprinten te schuiven en vast te kleven (dubbelzijdige kleefband) op de platte zijde van de sub-D 25 pinconnector. Dit aluminium plaatje dient om eventuele stoorsignalen tussen beide printen te onderdrukken en af te leiden.
5V voeding:
Op de electronicaprint van de PC-connector is 1 extra pinvoorzien.  Dit is voor de 5V voeding.  Deze voeding gaan we niet meer van het keyboard nemen, maar van een batterijvoeding (zelfde batterij als de Peltierkoeling) die geregeld wordt met een spanningsstabilisator (vb: 7805)
Copy-right - Erik Bryssinck - 01 maart 2001
Uit deze website mogen geen foto's, teksten, ontwerp gebruikt worden zonder toelating van de auteur
Conditions of Use of Images, Products or Technologies (materials)
The images on this web site may be used for non-commercial educational and public information purposes. Please credit images to me (Erik Bryssinck) unless other credits are given.
Klik voor volledige foto
klik voor volledige foto
klik voor volledige foto
klik voor volledige foto