Lossolderen van de CCD-chip
Na demontage van de webcamera kan het lossolderen van de CCD-chip aanvangen.  

Voorzorgsmaatregelen:
Foto van de CCD-chip voordat het lossolderen werd gestart
aansluitpunten langs de componenetenzijde
Met een desoldeerstation wordt de soldeertin volledig verwijderd.  De soldeerbout is goed verwarmd (385 °C).  Eerst wordt het soldeertin goed gesmolten en dan pas wordt even de vacuumpomp gestart om direct alle soldeertin te verwijderen. Na het desolderen van 1 aansluitpin wordt voldoende lang gewacht totdat de CCD-chip volledig is afgekoeld.  Zo wordt een voor een elke aansluitpin ontdaan van de soldeertin.
Naderhand bleek dat de CCD-chip hardnekkig vast bleef zitten.  Dit komt doordat de print een dubbelzijdige doorgemetaliseerde print is en het kleinste restje soldeertin voldoende is om de CCD-chip vast te houden.  De printgaatjes waren volledig vrij van soldeertin.  Indien de soldeertin moeilijk te verwijderen is, kan je steeds opnieuw verse soldeertin toevoegen, laten afkoelen en opnieuw desolderen. Meestal lukt het dan beter.
Met een Stanley-mes + een warme soldeerbout werd aan de CCD-zijde vlug na elkeer 1 voor 1 elke voetje verwarmt en na enkele seconden sprong de chip los.  Nu goed laten afkoelen vooraleer de ander 4 aansluitpinnen los te krijgen.
afbeelding van de print nadat de CCD-chip werd losgesoldeerd.
Het desolderen is zeker niet gemakkelijk en moet met de grootste omzcihtigheid gebeuren.  Zeker nooit de CCD te warm laten worden!  De aansluitpinnen zijn ook vrij broos, hier dien je ook op te letten bij eventueel ombuigen van de aansluitpinnen.
Het loswrikken met het stanley-mes mag niet met grote kracht uitgeoefend worden, de CCD zou wel eens kunnen breken.
  • Werk steeds op een anti-statische werkplaats. Doe hiervoor een polsband aan zodat je steeds op aardpotentiaal staat.  De electronica is zeer gevoelig (CMOS) en door overspanningen, statische electriciteit kan deze electronica beschadigd worden en is de camera onherroepelijk verloren.