Leoniden 2020


De Leoniden is een zwerm die heel november actief is. In 2020 is die het actiefst de nacht van 16 op 17 november. Dit jaar werden geen grote uitbarstingen voorspeld, maar de Leoniden zijn indrukwekkende meteoren. Veel Leoniden-meteoren zijn helder en kleurrijk, en laten vaak langdurige, nalichtende sporen zien in de lucht, nadat de meteoor is verdwenen. De hoogste activiteit werd pas het laatste paar uur voor zonsopgang op 17 november verwacht . Ook de 18de kon veel aktiviteit vertonen. Het materiaal die de meteorenzwerm Leoniden veroorzaakt, is afkomstig van de komeet 55P/Tempel-Tuttle. Er is een cyclus van 33 jaar, die overeenkomt met een baan van 33 jaar die de komeet rond de zon beschrijft.

Waarnemingen met de all-sky camera van Astrolab Iris



Alcor ALPHEA 6MW, Sensor 3100 x 2100 pixels 2.4 x 2.4 µm pixel, fixed F/1.6 lens 180° x 180°.
Monochrome 5.4 arcmin/pix, Infrared light (>700 nm) is blocked, Backside illuminated CMOS sensor (BSI) Ultra low readout noise 14 bits.
No mechanical shutter, rolling shutter, no active cooling.

Radio waarnemingen van meteoren met de Brams ontvanger



BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) is een netwerk van radio-ontvangststations die gebruik maken van forward scattering om de meteoor zwermen te bestuderen. Het project wordt gecoördineerd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie ( BIRA ), in het kader van het Solar-terrestrial Center of Excellence ( STCE ). Het is ook een zeer vruchtbare samenwerking tussen professionals en amateurs, aangezien de meeste stations worden gehost door Belgische radioamateurs, groepen amateurastronomen of astronomische openbare observatoria. Het zendt een cw circulair gepolariseerd signaal uit met een frequentie van 49,97 MHz met een constant vermogen van 150W. Ongeveer 30 ontvangststations zijn verspreid over het Belgische grondgebied en zijn uitgerust met door BIRA aangekocht hardwaremateriaal om naar het baken te luisteren. Het materiaal is voor elk station identiek, waardoor de gegevens gemakkelijker kunnen worden vergeleken. Elk station gebruikt een Yagi-antenne met drie elementen, een commerciële ICOM-R75-ontvanger, een externe geluidskaart (als analoog / digitaal-omzetter), een GPS-klok (om de stations te synchroniseren) en een amplitudekalibrator ontworpen door BISA. Het station BELANG staat opgesteld in mijn tuin te Langemark.

Resultaten 18, 19 20 en 23 november 2020


Info bij ondertstaande opnames: Het ronde gebied op de opname toont de volledige hemel boven volkssterrenwacht Astrolab Iris gelegen in het provenciaal domein de Palingbeek. De opname is een 180 graden opname, je ziet rondomrond de bomen van het bos, bovenaan is noord en toont daar de mast van het weerstation en de SQM lichtmeter. Bij iedere opname is links een deelvergroting van de meteoor te zien en rechts de radio reflectie op het Brams baken. Iedere opname is 27 sec belicht, de all-sky camera maakt continu opnames van zonsondergang tot zonsopkomst.


Resultaten 18 november 2020





Animatie van 52 beelden na het verschijnen van de heldere meteoor. Het nalichtend spoor was ongeveer 16.5 minuten zichtbaar.



Ongeveer 20 minuten na deze van 03.24h verscheen deze.



Animatie van 28 beelden na het verschijnen van de heldere meteoor. Het nalichtend spoor was ongeveer 14 minuten zichtbaar.



Uitvergrotingen van het nalichtend spoor.



Dit kleintje volgde nog al toont de radio reflectie iets heel anders.



Resultaten 19 november 2020



Helder maar geen nalichtend spoor, ook een volledig andere radiareflectie, met dank aan Rik Minjauw voor de radio reflectie.



Een van de helderste die verscheen in die periode, nalichtend spoor van 12 min. Met dank aan Willy Camps voor de radio reflectie op het VVS baken.



Uitvergrotingen van het nalichtend spoor.



Resultaten 20 november 2020



Juist voor zonsopkomst was dit exemplaar te bewonderen.



Resultaten 23 november 2020



Slechts een kleine opklaring was nodig om deze mooie meteoor te fotograferen.